Kovács Emese

Fotót készítette: Kiss Andrea

Kovács Emese táncos, a budapesti székhelyű, de nemzetközi színtéren alkotó Ziggurat Project interdiszciplináris és térszenzitív alkotói kollektíva alapítótagja. A Kortárstánc Főiskola után a brnoi Janáček Academyn diplomázott tánc és mozgásszínház szakon. Dolgozott többek közt a Philippe Genty Társulattal, Ladjánszki Mártával, Bataritával, Greenmay Tonggal, a brnoi Orbita Társulattal, a hamburgi General Humanity Labbal. Az L1 Egyesület tagja. 

********

Interjú Emesével

Milyen emlékeid vannak a drámával kapcsolatban? Ezelőtt alkotói munkád során találkoztál-e már, foglalkoztál-e már a szöveggel?

Kiváló magyartanárnőmnek, Varga Editnek köszönhetően mélyrehatóbban foglalkoztunk vele már középiskolában is, többféle színházi feldolgozásban is láttam. Majd az ELTE magyar szakán tovább elemeztük a művet. Előadóként, alkotóként viszont ez az első alkalom, hogy dolgozok vele.

Ha másik színt választottál/választhattál volna, melyik lett volna az és miért?

Volt egy kidolgozott koncepciónk a Prága színre is, ahol a spiritualitás vs. tudomány szembenállásával foglalkoztunk volna, ez a látszólagos ellentét akkoriban különösen foglalkoztatott minket, és meghatározó, termékeny vitákat eredményezett. Kedvenc színeim még a jövő színek, a Falanszter, az Űr és az Eszkimó-világ.

Mondj egyetlen szót, ami eszedbe jut az általad megalkotott színről/színekről!

„Gizda”.

Honnan merítettél ihletet a színed megalkotásához?

A vogue, a street dance, a videoklipek és a kifutók világából.

Ha választhatnál egyetlen dalt/zenét, ami aláfesti a színedet, mi lenne az?

Egyértelműen Ghostemane Squeeze című száma! Kulisszatitok, hogy tényleg erre a számra tettük össze a koreót, és ez szólt a fülünkben a felvétel közben is. Nézzétek meg ezzel együtt is, megéri! 😉

*********

Oldal: https://zigguratproject.com/kovcs-emese/  

Vimeo: https://vimeo.com/zigguratproject   

Instagram: https://www.instagram.com/mese_kovacs/ 

Alkotói videó: Az életed mely részén érzed magad Ádámnak és miért? És Évának?