Déri András

Fotót készítette: Déri Balázs

Déri András egy interdiszciplináris megközelítésű előadóművész, koreográfus, táncos, színész, mozgáskutató és pedagógus. 6 éves kora óta gyakorolja az urban dance különféle stílusait (locking, popping, hip hop, house, bboying), tanult a prágai Duncan Centre-ben, a Rotterdam Dance Academy-n és 2014-ben végzett a P.A.R.T.S.-on (Performing Arts Research and Training Studios) Brüsszelben. Az önálló alkotómunka mellett többek között dolgozott a német CocoonDance társulattal, Daniel Linehan-nal (US/B), az Élőkép Színházzal, Fülöp Lászlóval, Juhász Katával és Rózsavölgyi Zsuzsával. 2020-tól az L1 Egyesület tagja. Munkái improvizáción és koreográfiai játékokon alapulnak, meghatározza az élő zenével való interakció, dialógus alapú innovatív, kutatói szemlélet és egy holisztikus spirituális irányultság. Célja a műfaj-, szerepbeni, (zenész-táncos, néző- előadó, előadás-installáció) kategóriák definícióinak és a színházi tér konvencióinak újragondolására tett kísérlet.

Interjú Andrással

Ha másik színt választottál/választhattál volna, melyik lett volna az és miért?

Választottam volna szívesen a Falanszter és az Eszkimó világ színeket is, azok szürreális és futurisztikus atmoszférája miatt.

Mondj egyetlen szót, ami eszedbe jut az általad megalkotott színről/színekről!

Keringés.

Honnan merítettél ihletet a színed megalkotásához?

Az Űr szín konkrét, képletes és szimbolikus vizualizációjából. Annak az állapotnak az elképzelt megéléséből – Ádám szerepébe bújva –, hogy mi lenne akkor, ha tényleg inkább hirtelen elhagynám-e földi életet és kilőném magam a világűrbe, a másvilágba.

*********

Honlap: https://andrasderi.hu/  

Youtube: http://www.youtube.com/user/deribandi  és https://www.youtube.com/channel/UCNBcm1E5zGscmh2NB7DeecQ

Facebook: https://www.facebook.com/andrasderi.art/   

Instagram: https://www.instagram.com/andrasderiartist/  

Alkotói videó: Az életed mely részén érzed magad Ádámnak és miért? És Évának?